lördag 5 december 2009

Kåkstadsbesök och överlämnande av idrottsutrustning till fattiga barn

Kåkstadsbesök i Khayelitsha, en av alla "Townships"/kåkstäder i Sydafrika.
Besök i svenskt stödprojekt i Philani där man söker upp undernärda barn och mammor. Kvinnor ges möjlighet att väva och få möjlighet till viss inkomst.

Livfulla barn! Nyfikenhet, glädje, kompisskap, lek, och mycket LIV! samma beteende överallt i världen!
Två väverskor i det svenska stödprojektet i Philani, Khayelitsha, Kapstadsområdet Sydafrika.


Kåkstadsmiljö i Khayelitsha, Kapstaden, Sydafrika.

Överlämnande av cirka 200 kg sportutrustning från Sverige till Life Zone-projektet. Ett projekt där man försöker få fattiga, föräldralösa barn in på idrottens bana istället för kriminalitet och droger. Ett nätverk med förankring i fotboll, FN, Universitetet i Stellenbosch, Högskolan Dalarna, Rotary mfl stöttar. Gruppen överlämnade ca 170 par idrotts och fotbollsskor, 25-tal fotbollar, innebandyklubbor, mål, bollar och div övrig idrottsutrustning.

Vingårdsdistrikten

Linde Vineyard i Tulbagh. Familjen Sylvia & Olle Linde med rötterna i Hede och Hultafors på deras vingård och fruktfarm i Afrika sedan trygt 10 år. För många blev det ett kärt återseende av paret som vi besöker på deras andra vingård i Kalifornien på våra skogsresor vår och höst i USA. Alltid lika trevligt och intressant att ses!


Vackra landskapsvyer i Tulbaghområdet.

Vinkällare för pärlande vitt vin.

Inte bara vin i dessa distrikt! Karismatisk sågverksägare i lilla Tulbagh.


Timmervälta med frodväxt tall och rejäla torksprickor. Med tradinionella svenska skogsmannaögon svårt att förstå. Med öppet sinne för andra livsvillkor, annan världsdel, annat halvklot blir detta en erfarenhet av många i en global bild av användande av skog och trä i världen.


Frodväxt tall med torksprickor. 12-14 cm på 10 år




Drosty Hof, välkänd vingård och kända viner i Sverige sedan 1995. Den tredje största vinproducenten till Svenska Systembolaget, oavsett världsdel.


På väg till vindistriketen med busschaffis Ibrahim. Dalahäst och Södrakeps en svårslagen kombination även i Afrika.

Robben Island, ett av över 800 världsarv

Nelson Mandelas fängelsecell på Robben Island.

Vår guide Benjamin som suttit fängslad på Robben Island för politiskt sabotage.

Robben Island, ett av drygt 800 världsarv i Världen. Vi har 14 världsarv i Sverige, naturen i Sarekområdet, skogskyrkogården i Stockholm, Falu Koppargruva är exempel. Vi besöker tre världsarv i Sydafrika, Robben island, den speciella vegetaionen i Kapprovinsen och St Lucia våtmarksområde.
Vår älste deltagare 80+ på väg till Robben Island med siluetten av Taffelberget i bakgrunden.

Västerut till det vackra Kapstadsområdet

Vackra vyer från ca 1070 möh på Taffelberget ner över Kapstaden, "Signal hill" till vänster och Världsarvet Robben Island skymtar i marginalen
Ett exempel på den speciella floran som bara finns i Sydafrika och i Kapprovinsen.

En Blekingebonjuter njuter av den vackra utsikten från Taffelberget, Lion head till vänster, Robben island ute i Atlanthavet.
Två Hälsingebor på drift i det vilda och vackra på södra halvklotet i Afrika, här Taffelberget en skön förmiddag.

Vår guide från botaniska trädgården Andrew Philips Jakobs guidar och informerar om den mycket specifika floran som finns i Kapstadsområdet, Cape Floral region/kingdom. Här en bild från Taffelberget där vi tittar på den så kallade "fynbos" vegetationen, fetbladsväxter med 9600 olika arter i denna minsta och artrikaste av världens sex flora kungadömen. Cirka 70% är endemiska (unika och finns bara på denna plats) så Sydafrika kan säga att de har har en egen flora.

Åsnepingviner - roliga, vackra, männskliga varelser utan behov av varken träd och skogar. De finns bara på södra halvklotet och en koloni med cirka 2700 individer lever på Kaphalvön.

Här och där kunde vi se spår och minnesmärken inför kommande fotbolls-VM i juni 2010.

Delar av gruppen samlad vid "Godahoppsudden" där varmare vatten från strömmar i Indiska oceanen i nordöst möter kallare Atlanthavsvatten med sydliga strömmar från Antarktis.

Örnperspektiv över den vackra Kaphalvön sett från norr söderut. Kapstaden i förgrunden på nordsluttningen av Taffelberget med slöjmoln, långt ner i söder möter Indiska oceanen och Atlanten vid fyren "Cape Point" och Godahoppsudden. Dessa uddar är inte den sydligaste punkten i Sydafrika, dock mest omtalade för de starka strömmarna, svåra farvattnen för sjöfarten och havslivet med hajar och valar. Ett enastående vackert natur-/stadsområde som är svårt att slå i Världen!?

fredag 4 december 2009

Skogsbruk i Sydafrika


Plantskola utanför Pietermaritzburg, sticklingshantering av klonad Eucalyptus för ett högproducerande klonskogsbruk.

En av få regniga dagar på vår resa. Här på plantskola med inriktning på klonade Eucalyptusplantor. Den inhemska personalen tjänade cirka 7-10 kronor/timme.

Gruppen samlad i ett försöksbestånd med olika klonade eucalyptusträd som var ca 7 år, cirka 20-35 cm i brösthöjdsdiameter.

Några få av resenärerna med bra "stamtavla" och mycket väl utvecklad hörsel kunde höra träden växa, ca 2 cm per dag!

En av dessa är 17 år! Gissa vem?

Pinus taedia, patula och elliottii är de mest förekommande tallarterna i östra Sydafrika. I västra SA är den mycket omtalade Pinus radiata mer förekommande. Vanliga omloppstider på tall är cirka 20-35 år. Här en mycket god tillväxt på ca 2 cm/år på Pinus patula.

Studier av tallbestånd på cirka 1000 möh utanför Pietermaritzburg. Inte så vaker syn med våra svenska ögon för kvalitet på tall. Här handlar det dock mest om volym-/fiberproduktion för skogsägarna.

En avverkningstrakt, ett "Sydafrikanskt hygge" i Natlaområdet, östra Sydafrika.